AGD

Prawidłowe użytkowanie sprzętu AGD

lodowka-zywnosc-kobieta-ts-640Dom to miejsce, w którym znajduje się wiele z pozoru niegroźnych sprzętów. Kiedy jednak nieprawidłowo z nich korzystamy, mogą narobić nam naprawdę wiele problemów. Poniżej przedstawiamy zasady bezpiecznego korzystania z pralki, kuchenki tradycyjnej i kuchenki mikrofalowej, która zyskuje coraz więcej zwolenników.

Pralka

Przede wszystkim zanim podłączysz pralkę do gniazdka, sprawdź, czy jest ono uziemione. Tylko takie gniazdko jest w stanie uchronić nas przed porażeniem prądem w momencie, kiedy dojdzie do uszkodzenia instalacji. Pojawi się jedynie wyskoczenie bezpieczników, które nie stanowi dla nas żadnego zagrożenia.

Wyjmując z pralki pranie (które przecież jest mokre), zawsze pamiętać o tym, aby odłączyć ją od gniazdka. Taki drobiazg może uchronić cię przed poważnym uszkodzeniem ciała, kiedy z jakiegoś powodu dojdzie do przebicia prądu.

Jeżeli w twoim domu są małe dzieci, zdecyduj się na model, który posiada specjalne zabezpieczenia. Dzięki nim dziecko nie tylko nie będzie mogło samodzielnie włączyć pralki, ale również nie otworzy jej, co uchroni jego paluszki przed przytrzaśnięciem.

Jeżeli chcesz uniknąć zalania mieszkania, postaw na model, który posiada specjalne zabezpieczenie przed przelaniem.

Kuchenka

Decydując się na kuchenkę gazową, pamiętaj, że jej połączenie może przeprowadzić jedynie osoba posiadająca stosowne uprawnienia. Dzięki temu masz pewność, że kuchenka została podłączona jak należy i nic złego nie powinno się stać. W przypadku kuchenki gazowej duże znaczenie ma także sprawnie działająca wentylacja. Gaz ziemny jako taki nie zrobi nam krzywdy, ale już powstający w trakcie jego spalania czad jest bardzo groźny i błyskawicznie może doprowadzić do śmierci. To właśnie ze względów bezpieczeństwa gaz ziemny ma tak dziwny zapach – sam w sobie jest bezwonny, pachną dodawane do niego aromaty.

Nie umieszczaj w pobliżu kuchenki żadnych kabli elektrycznych. Pamiętaj, że urządzenie to bardzo silnie się nagrzewa. Jeżeli kable będą leżały zbyt blisko – może dojść do ich zapalenia.

Smażąc na patelni, zawsze pojawia się ryzyko zapalenia się tłuszczu. Generalnie nie jest to groźne, ale trzeba wiedzieć jak w takiej sytuacji się zachować. Przede wszystkim pamiętaj, że nigdy nie wolno palącego się tłuszczu zalewać wodą – tylko pogorszy to sytuację, narażając cię na ryzyko bolesnych i trudnych w leczeniu oparzeń. Palący się tłuszcz wystarczy nakryć pokrywką, aby problem szybko zniknął.

Mikrofalówka

Korzystając z kuchenki mikrofalowej, pamiętaj, że nie wolno w niej podgrzewać nie odkręconych butelek, całych jajek, a także pojemników, które są szczelnie zamknięte. Nie wkładaj do kuchenki mikrofalowej również orzechów, pomidorów, a także ziemniaków w całości. Rozwiązaniem jest jednak nakłucie wymienionych warzyw – wtedy w czasie podgrzewania nic złego się nie stanie.

Podgrzewając w mikrofalówce wodę, pamiętaj, że bardzo szybko się ogrzewa. Już po kilku sekundach osiąga temperaturę przekraczającą sto stopni. Jednocześnie nie pojawiają się bąbelki, które sugerują wrzenie. W związku z tym trzeba bardzo uważać, bo o oparzenie naprawdę nie jest trudno.