AGD

Jaki sprzęt powinien znaleźć się w kuchni?

refrigerator-37099_640Kuchnia to serce każdego domu. Aby jednak wszystko działało w niej sprawnie, trzeba pomyśleć o umieszczeniu w niej określonych rodzajów sprzętów. Dzięki nim przygotowywanie posiłków będzie o wiele prostsze i będzie przebiegało zdecydowanie szybciej. Dodatkowo żywność będzie mogła być przechowywana dłużej.

Lodówka

To z całą pewnością najbardziej podstawowy sprzęt AGD w każdej kuchni. Dzięki niej nasza żywność dłużej zachowuje trwałość. W lodówce przechowujemy mięso, nabiał, jaja, warzywa, owoce, zupy, sosy. Jednym słowem: wszystko to, co jemy. Wybór lodówek jest naprawdę dzisiaj ogromny. Wybierać można między lodówkozamrażarkami, modelami jedno- i dwudrzwiowymi. Niezależnie jednak od tego, na który model się zdecydujemy, powinniśmy pamiętać, że lodówka wymaga specjalnego traktowania. Pod żadnym pozorem nie należy ustawiać jej w pobliżu jakiegokolwiek źródła ciepła. Musi być odsunięta od grzejników. Ważne, aby nie ustawiać jej także zbyt blisko ściany. Jeżeli nie dostosujemy się do tych zaleceń, lodówka szybko może się popsuć. Jej delikatne części są bowiem bardzo wrażliwe na przegrzanie.

Kuchenka

To sprzęt również uważany za jeden z najważniejszych. Dzięki kuchence możemy przygotować ciepłe potrawy. Gdyby nie kuchenka, ugotowanie obiadu czy ciepłej kolacji byłoby po prostu niemożliwe. Dzisiaj na rynku dostępny jest naprawdę bardzo duży wybór kuchenek. Do wyboru mamy tradycyjne kuchenki gazowe, kuchenki elektryczne, modele z płytami indukcyjnymi. Każdy ma więc możliwość wybrania kuchenki optymalnie dostosowanej do potrzeb. Największą popularnością cieszą się oczywiście kuchenki gazowe, które uważane są za najbardziej uniwersalne. Aby przygotować na nich posiłek, nie potrzebujemy żadnych specjalnych garnków. Inaczej jest w przypadku kuchenek z płytą indukcyjną, które wymagają specjalnych naczyń. Ich zaletą jest duża oszczędność energii – ogrzewają one jedynie spód naczynia, w którym gotujemy. Tym samym ryzyko poparzenia jest w ich wypadku naprawdę niewielkie.

Robot kuchenny

To urządzenie, które wprawdzie nie jest obowiązkowe, ale z całą pewnością może się przydać. Roboty sprawiają, że proces przygotowywania chociażby ciasta jest dużo prostszy niż bez ich użytku. Na rynku dostępne są proces roboty, które umożliwiają w zasadzie tylko ubicie lekkiego ciasta czy śmietany oraz takie, które posiekają nam orzechy, zetrą marchewkę, poszatkują kapustę czy zetrą ziemniaki. Takie roboty to prawdziwy skarb.

Sokowirówka

Podobnie jak robot kuchenny nie jest niezbędna, ale z pewnością warto mieć ją wtedy, kiedy chcemy dbać o nasze zdrowie. Sokowirówka pozwoli nam przygotować pyszne, zdrowe, pełne witamin i minerałów soki z warzyw i owoców. Kupując sokowirówkę, powinniśmy pamiętać, że poszczególne modele różnią się nie tylko wielkością, ale również mocą silniki. Te słabe idealnie nadają się do owoców miękkich, takich jak jabłka. Te o dużej mocy silnika idealnie sprawdzą się wtedy, kiedy chcemy przygotować sok z marchwi i buraków. Sokowirówki malutkie to rozwiązanie idealne dla tych, którzy prowadzą samodzielne gospodarstwo domowe. Ci zaś, którzy mają naprawdę duże rodziny, powinni postawić na zdecydowanie większe modele.