Jaki ekspres do kawy wybrać?

kategoria: AGD 52 0

Rozpuszczalna, parzona, z dodatkiem cytryny, z ekspresu, zielona? Jaką kawę pijemy i jaka sprawia nam przyjemność? Z przeprowadzonych ostatnio badań wynika, że uwielbiamy pić kawę. Niektórzy z nas traktują ją jako pobudzenie. Nie wyobrażają sobie, że dzień można zacząć bez filiżanki mocnej kawy. Inni picie kawy celebrują. Siadają w miłej kawiarence i smakują życie. Mistrzami w tym są na przykład Włosi i Francuzi, którzy przyrządzają kawę idealną. W dodatku nie przełykają ją w pośpiechu, ale piją wolno i rozkoszują się jej smakiem. My dopiero uczymy się jak przyrządzać dobrą kawę. Około osiemdziesięciu procent z nas pije kawę w domu lub w pracy. Tylko dwadzieścia pije ją w lokalach lub bierze „na wynos”. Najłatwiejsze do przyrządzania są kawy parzone i rozpuszczalne. Nie znaczy to, że są najlepsze. Specjaliści podkreślają, że najlepiej jest pić kawę z ekspresu. Taka kawa, dzięki dużej zawartości antyutleniaczy, spowalnia proces starzenia się organizmu. Oczywiście jej podstawowym zadaniem jest pobudzenie organizmu do działania, dlatego filiżanka kawy z ekspresu jest nieodzownym początkiem dnia osoby aktywnej. Oczywiście, jeśli jeszcze nie mamy ekspresu do kawy, należy taki po prostu kupić. Przedtem jednak trzeba zastanowić się nad rodzajem ekspresu idealnego dla nas. Oczywiście można nadal pić kawę parzoną albo rozpuszczalną, ale nie jest to rozwiązanie na współczesne czasy. Jeśli rozejrzymy się w sklepach, od nadmiaru ekspresów do kawy może nam się zakręcić w głowie. Jeśli nie lubimy urządzeń specjalnie skomplikowanych, możemy zdecydować się na ekspres automatyczny. Stopień automatyzacji w takich ekspresach jest różny, stąd też różne są jego ceny. W takim ekspresie umieszczamy jedynie ziarna kawy, wlewamy wodę, a następnie… naciskamy guzik i kawa jest gotowa. Ekspres przelewowy ma swoje zalety i wady. Zaletą jest to, że w krótkim czasie możemy zrobić dużo kawy, która długo utrzymuje odpowiednią temperaturę. Jak działa taki ekspres? Trochę tak jakbyśmy tradycyjnie robili kawę rozpuszczalną. Zagotowana woda jest przelewana przez filtr, w którym umieszczona jest zmielona kawa. Niestety w takim ekspresie nie da się zrobić tak lubianej kawy cappuccino. Ostatnio dużym uznaniem cieszą się ekspresy ciśnieniowe. Te naprawdę dobre nie są produktami tanimi, ale jakością przyrządzanej kawy zachwycają. Zasada działania jest dość prosta. Pod ciśnieniem jest tłoczona gorąca woda, która przepływa przez zmielone ziarna kawy. W efekcie otrzymujemy skondensowany napój espresso. Jest on bardzo mocny, więc pijemy go w maleńkiej filiżance. Ważne też jest, że proces parzenia pozbawia kawę goryczki drażniącej żołądek. Espresso jest też bazą do uzyskania innych rodzajów kawy. Niektóre ekspresy ciśnieniowe posiadają specjalny młynek. Pozwala on na zmielenie ziaren kawy, tuż przed jej sporządzeniem. Dzięki temu napar jest pachnący, świeży, pozwalający wydobyć wszystkie aromaty. Nowoczesne urządzenia mają też tzw. funkcję pary. Jest ona bardzo ważna, bo pozwala spienić mleko, dzięki czemu uzyskujemy pyszną śmietankę. Takie ekspresy możemy też tak zaprogramować, by kawa była automatycznie przygotowywana o określonej godzinie. Dla smakoszy kawy polecane są ekspresy ręczne. Do sitka wsypywane są zmielone ziarna kawy. Sitko następnie umieszczamy w ekspresie. Przepływająca gorąca woda pozwoli na uzyskanie filiżanki albo dwóch doskonałego naparu. Są oczywiście osoby, które twierdzą, że najlepsza kawę uzyskujemy z kawiarki albo inaczej kafeterki. Przygotowanie kawy trwa tu około dziesięciu minut, a sam płyn nie ma delikatnej pianki. Smak natomiast jest mocny i wyrazisty. To jaki ekspres do kawy wybierzemy, zależy jedynie od naszych potrzeb, no i funduszy.

Powiązane z tematem

Skomentuj