Rodzaje wyciskarek do soków

kategoria: AGD 56 0

Wyciskarka do soków to gadżet modny i przydatny w każdej kuchni. W sklepach ze sprzętem AGD znajdziemy ogromny wybór różnych typów wyciskarek. Różnią się one między sobą funkcjonalnością .
Najpopularniejszym modelem, który odnajdziemy na sklepowych półkach są wyciskarki ślimakowe. Producenci proponują wyciskarki jedno- lub dwuślimakowe.
Wyciskarki jednoślimakowe nie mają zamontowanych ostrzy. Sok wyciskają wykorzystując jedynie siłę wałka ślimakowego, który napiera na owoc, wydobywając tym samym z niego płyn i przesączając go przez system sit. Jest to  technologia wyciskania na zimno, pozwalająca zachować większość składników odżywczych, z jakimi mamy do czynienia w przypadku całego owocu.
Alternatywą są wyciskarki dwuślimakowe. One również nie emitują ciepła i nie napowietrzają soku, dzięki czemu całe jego bogactwo pozostaje zachowane w szklance picia. Jedyna różnica polega na tym, że wyciskarki dwuślimakowe są zbudowane z dwóch wałków ułożonych równolegle w taki sposób, by ich elementy zazębiały się. Owoce, warzywa bądź zielenina w tym przypadku przechodzą pomiędzy wałkami, które je miażdżą i uwalniają sok. Niektóre wyciskarki mają specjalny filtr, który przeciekający płyn pozbawia resztek miąższu, dzięki czemu możemy uzyskać sok klarowny.
Która wyciskarka jest lepsza? Oczywiście dwuślimakowa. To najbardziej efektywna technologia, pozwalająca uzyskać największe ilości soku z konkretnej partii owoców i warzyw. Radzi sobie także z zieleniną, sałatą, szpinakiem czy jarmużem. Technologia, którą wykorzystują wyciskarki dwuślimakowe pozwalają również uzyskać najkorzystniejszy bilans witamin i minerałów.
Jeśli zatem chcemy czerpać pełnię bogactwa soków bądź korzystać z coraz popularniejszych ostatnio diet sokowych i koktajlowych, wyciskarka dwuślimakowa będzie idealnym wyborem.
Hitem dla wymagających jest też prasa hydrauliczna do wyciskania owoców. To wydajność na poziomie zaawansowanym. W zależności od zdolności przetwórczych i pojemności koszt takiego urządzenia to od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych. Prasa zajmuje sporo miejsca, sporo także waży, jeśli jednak metraż nie jest naszym problemem, warto przemyśleć ten zakup. Wyciskanie soku w tym urządzeniu polega na rozdrobnieniu składników, które trafiają do specjalnych bawełnianych woreczków, a następnie pod dużym naciskiem jest z nich wyciskany sok. To proces długotrwały, jednak pozwala wyprodukować sok o wysokiej wartości na zapas, co jest ogromną zaletą.
Ostatnim pytaniem, które warto sobie zadać wybierając wyciskarkę, to pytanie, czy ma to być urządzenie pionowe czy raczej poziome.
Klasyczne wyciskarki mają wałek ustawiony poziomo. Jednak ze względu na niewielki rozmiar i możliwość ustawienia sprzętu nawet w niewielkiej kuchni wiele osób decyduje się na wyciskarki pionowe, w których mechanizm jest odwrócony. Dzięki pionowej orientacji kawałków owoców i warzyw nie trzeba popychać w kierunku wałka, gdyż tę część pracy realizuje za nas grawitacja. Wyciskarki pionowe są także szybsze w pracy przy podobnej wydajności.
Atutem wyciskarek pionowych jest funkcja przepłukiwania urządzenia tak, by smaki soków nie mieszały się. Udogodnienie to wynika jednak z faktu, że pionowe wyciskarki myje się trudniej niż poziome.
Wybór odpowiedniej wyciskarki jest zatem sprawą bardzo indywidualną. Do sprawy należy podejść tym staranniej, że często zakup wiąże się z niemałymi kosztami. Warto jednak zainwestować w sprzęt, gdyż wydane pieniądze zwrócą nam się nie tylko w oszczędnościach na zakupach, ale także w zdrowiu.

Powiązane z tematem

Skomentuj