Jak wybrać lodówkę turystyczną.

kategoria: AGD 275

Lodówka turystyczna jest bardzo przydatna podczas cieplejszych dni. Aby kupić urządzenie dostosowane do swoich potrzeb warto się zastanowić jak ją wykorzystamy. Jeżeli żywność ma być chłodzona w urządzeniu kilka godzin wystarczy nam lodówka chłodzona wkładami. W przypadku, gdy chcemy również podgrzewać żywność lodówka termoelektryczna zapewni nam te wygody. Gdy chcemy przechowywać dłuższy czas różne produkty spożywcze takie jak masło i wędliny warto zainwestować w lodówkę kompresorową.

Lodówka turystyczna z wkładami mrożącymi zachowuje temperaturę nawet do 12 godzin, jest lekka i tania. Jedyna wada to to, że wkłady trzeba schładzać w prawdziwej lodówce. Nie potrzebuje tego lodówka turystyczna zasilana prądem elektrycznym podłączona do gniazdka samochodowego. Wiele modeli pozwala również na chłodzenie jak i grzanie posiłków. Po zatrzymaniu samochodu należy jednak wyłączyć lodówkę minimum po dwóch godzinach pracy tak, żeby nie rozładować akumulatora. Lodówka zasilana prądem jest mniej poręczna i cięższa od lodówek z wkładami. Trzecia alternatywa to lodówka kompresorowa wykorzystująca technologie popularnych lodówek domowych. Są one energooszczędne, dobrze chłodzą, ale są za to drogie. Polecane SA dla osób, które Często podróżują takich jak kierowcy zawodowi.

Wygodna lodówka turystyczna powinna zawierać kilka elementów budowy takich jak pokrywa, uchwyt, pojemnik i zamknięcie. Pojemnik niezależnie od rodzaju lodówki musi być szczelnie zamknięty, aby spełniać swoje funkcje. Pokrywa lodówki musi być szczelna i dobrze dopasowana. Uchwyt powinien być stabilny tak, aby wygodnie przemieszczać się z urządzeniem. Pojemność standardowa większości lodówek turystycznych waha się od 15 do 20 litrów. Na jednorazowe wypady nie warto kupować większych lodówek. Wystarczy ona spokojnie dla 4 osobowej rodziny.

Zużycie energii rośnie prawie wprost porporcjonalnie do obniżania się ceny sprzętu. Droższe urządzenia posiadają lepszą termoizolację, a co za tym idzie większą oszczędność energii. Temperatura chłodzenia lodówek zasilanych gazem lub prądem jest różna. Termoelektryczne lodówki schłodzą pożywienie 20 stopni poniżej temperatury otoczenia, do 7 -8° C. Lodówki sprężarkowe i absorpcyjne mają nawet funkcje zamrażania lodu i mogą osiągnąć nawet temperaturę do -20 stopni.

Nowoczesne lodówki turystyczne poza swoimi trakcyjnymi funkcjami mogą również:

– Utrzymywać temperaturę gorących potraw. Urządzenia posiadające tę funkcję to lodówki termoelektryczne.

– Posiadać wyświetlacz LCD pokazujący panującą wewnątrz urządzenia temperaturę.

– Mieć zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora.

– Posiadają możliwość regulowania temperatury chłodzenia jak i grzania.

Lodówka turystyczna może mieć funkcję zamrażania kostek lodu.

Jest dużo typów lodówek zróżnicowanie cenowe również jest, więc dość duże. Koszt urządzenia różni się w zależności od rodzaju, wielkości oraz parametrów urządzenia. Najdroższe są przenośne lodówki kompresorowe. Różni producenci proponują urządzenia wykonane z różnych materiałów, których cena waha się od 1000-3000 zł. Jeżeli interesuje nas lodówka z wkładami chłodzącymi i samochodową ich ceny wahają się od 200 do 500 zł.

Powiązane z tematem